Kaj je solna soba?

Čist zrak, prijetni sproščujoči zvoki, zatemnjene luči, idealen kraj za dušo in telo, kjer začnem ali končam svoj delovni dan …

ZGODOVINA

Učinke natrijevega klorida, so znanstveniki začeli resno proučevati že po drugi svetovni vojni, saj so pozitivne učinke opazili predvsem med tistimi, ki se skrivali pred bombardiranjem v rudnikih soli. Nedaleč od Krakova je danes velika bolnica z več kot 200 tuneli pod zemljo z nizom solnih jama. Prva pisna sled o lastnosti solnega prahu, ki se bo sprostil ob kopanju kep soli s krampi, je zabeležil poljski zdravnik Feliks Bočkovski leta 1843. V Rusiji je pozitivne učinke zapisal dr.Čajkovski, oče znamenitega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Oba sta ugotovila, da se rudarjem, ki so delali v rudnikih soli, življenje ni skrajševalo kot je bilo v navadi pri ostalih rudarjih, ki so kopali drugo rudo. Ravno nasprotno, rudarji niso nikoli imeli težav povezanih z dihali.

Nekakšen predhodnik solnih sob so solne jame oz. solne pečine. Prav tako posnemajo rudnike soli, sol negativno ionizira zrak, vendar nimajo halogereratorja in inhalacije. V tem prijetnem okolju oseba samo biva vendar ne vdihava solnega aerosola tako kot v solni sobi kjer halogenerator vpihuje aerosol v sobo, ki ga oseba inhalira. Danes solne jame v Avstriji, Nemčiji, na Poljskem, Slovaškem, v Romuniji, Rusiji in Ukrajin uporabljajo kot zdravilišča. Na Poljskem pa imajo v zapuščenem rudniku Solotrino, globoko pod zemljo, zgrajene klinike, kamor prihajajo ljudje. V Solotrino prihajajo ljudje iz različnih delov Evrope in sveta.

OPIS

Solna soba posnema mikroklimo kot je v naravnih solnih jamah, mi pa mikroklimo dosežemo z vpihovanjem suhega nasičenega zraka, ki je bogat z najboljšimi delci kamene soli. To se naredi z uporabo halogeneratorja, ki igra vlogo mlina, ki melje sol. S tem se izboljša kakovost zraka, saj kristali soli proizvajajo negativne ione, ki jih v naravi lahko najdete le ob morju ali v solnih jamah. Da bi ustvarili prostor, ki je bil zasnovan kot imitacija naravne solne jame se na stene in strop sobe nanosi od 2,5 do 4 tone naravne kamene nejodirane soli. Samo nanešena sol na stenah še ne predstavlja solne sobe; potrebno jo je opremiti tudi z dekorjem kot so: sobne luči, video in avdio oprema, udobno pohištvo za sprostitev in druge izbirne vsebine, ki poleg primarne funkcije dajejo prijeten občutek.

TERAPIJA I NJEN NAMEN

Terapije so primerne za vse starostne skupine
40 minutni tretma v solni sobi nadomešča tri dni, preživetih na morju.

Solne terapije so primerne za starost od 0 do 99 let in so 100 % naravne, brez umetnih kemikalij. Dobro vplivajo na počutje otrok in odraslih oseb.
Več kot 140 uspešno izvedenih projektov po svetu. Vas zanima?Kontaktirajte nas
BulgarianEnglishFrenchGermanItalianPolishSerbianSlovenian